Be(o) Social: Biologisch en sociaal engagement @ De Bioboerderij

Be(o) Social: Biologisch en sociaal engagement @ De Bioboerderij

De Bioboerderij gelooft dat biologisch gekweekt fruit beter smaakt, beter ruikt en beter is voor het milieu. Ook dit jaar kweekten ze dankzij onze biologische methoden opnieuw een boomgaard vol prachtige peren die verdeeld worden naar allerlei verdelers die biologisch leven en eten promoten. Na een eerste samenwerking vorig jaar met verschillende sociale diensten uit Gent trok interimkantoor X-Care, dat instaat voor de uitzendkrachten tijdens de perenpluk, voor deze editie van de perenpluk resoluut de sociale kaart. Op deze manier zetten X-Care en De Bioboerderij hun schouders niet enkel onder biologische projecten, maar willen ze ook op maatschappelijk vlak hun steentje bij te dragen.

Samenwerking

“Dit jaar werkten we o.a. nauw samen met de CAW Oost-Vlaanderen, VDAB, Groep INTRO, A-Tiem en Straathoekwerk Gent”, vertelt Angelo Goeminne die vanuit X-Care dit project leidt. “We merkten de vorige jaren dat het geen evidentie is om mensen te vinden die werken in de fruitteelt. Dit zette ons aan het denken, en we besloten om een andere weg in te slaan en een aantal organisaties te contacteren die inzetten op de begeleiding naar werk. Zo begeleidt het A-tiem (ArbeidsTeam Intra-Europese Migratie) nieuwe EU-burgers naar werk. Het project wil arbeidstrajecten realiseren voor deze vaak moeilijk bereikbare populatie. In Gent ligt de focus op Bulgaren en Slovaken.”

Busje komt zo

Om deze mensen alle kansen te bieden om tot aan de boerderij te geraken, moesten alle zeilen bijgezet worden. “Het grootste probleem situeerde zich vooral op het gebied van transport”, aldus Goeminne. “Gezien weinig plukkers over een eigen auto beschikken en vooral in de regio van Gent wonen, was het een uitdaging op zich om iedereen op tijd aan het plukken te krijgen. Initieel probeerden we met fietsen de afstand station-boerderij te overbruggen. Dankzij enkele logistieke tegenslagen bleek dit helaas niet mogelijk. Om de plukkers toch tot aan de boerderij te krijgen, besloten we een shuttle busje in te leggen dat de plukkers ’s ochtends ophaalt aan het station en hen daar ’s avonds opnieuw heen brengt.”

Peer - hruška - круша

Naast het probleem van transport, is er uiteraard ook de taalbarrière. “Hiervoor konden we gelukkig rekenen op de expertise en de begeleiding van de verschillende sociale diensten. Zij verzorgen de communicatie met de plukkers en hielpen ons waar nodig om diverse zaken op een laagdrempelige manier uit te leggen aan de plukkers die de landstalen nog niet machtig waren.”

Toekomstmuziek

Dankzij dit project zullen een 20-tal mensen de komende weken aan het werk zijn op de Bioboerderij. Het plan is dit project zeker een aantal jaar voort te zetten, en zelfs verder uit te breiden door met nog meer organisaties de handen in elkaar te slaan.