Verpleegkunde populairder dan ooit

Verpleegkunde populairder dan ooit

Het nieuwe academiejaar is al even van start gegaan, en dus ook heel wat studenten. Dit jaar schreef een recordaantal studenten zich in voor Nederlandstalige opleidingen Verpleegkunde in Brussel en Vlaanderen. Maar liefst 16626 ‘verpleegkundigen van de toekomst’ gingen de uitdaging aan, nog nooit was hun aantal zo groot.

Stijgende populariteit

Hoe komt het nu dat er ‘plots’ zo veel studenten kiezen voor de verpleegkunde?
Hiervoor zijn meedere factoren verantwoordelijk, onder meer het promoten van zorgberoepen na het collectief ontslag bij Ford Genk, wat leidde tot een enorme stijging van studenten in de regio Limburg.
Ook in Brussel zijn er heel wat studenten die instromen vanuit andere functies: vaak gaat het om 50-plussers die opnieuw starten met een opleiding omdat het moeilijk werk vinden is bepaalde andere sectoren. Daarnaast lijkt de economisch moeilijke situatie jongeren ook te stimuleren om voor een job te kiezen die enige werkzekerheid biedt na het afstuderen.

Nog voldoende werk?

Door deze grotere instroom van nieuwe verpleegkundigen, raken vacatures makkelijker ingevuld dan enkele jaren geleden. Het aantal vacatures op de arbeidsmarkt kende dan ook een daling, en sommige ziekenhuizen leggen zelfs een werfreserve aan. Toch blijven verpleegkundigen over het algemeen erg gegeerd, voornamelijk binnen de groeiende markt van woonzorgcentra en binnen de geestelijke gezondheidszorg. De meeste afgestudeerde verpleegkundigen vindt dan ook nog steeds werk in de eerste maanden na het afstuderen.

(EV) Bron: Jobat.be