Minder studenten verpleegkunde

Minder studenten verpleegkunde

Het aantal mensen dat een opleiding verpleegkunde volgt, stijgt minder sterk dan de voorbije jaren. Toen was er telkens een stijging met meer dan 10 procent, maar vorig jaar was dat maar 3 procent. Vooral het aantal hogeropgeleiden dat zich omschoolt tot verpleegkundige, is gedaald.

De afgelopen 10 jaar steeg het aantal studenten verpleegkunde spectaculair: van zo'n 9.000 inschrijvingen naar net geen 17.000, bijna een verdubbeling dus op 10 jaar. Maar vorig jaar liep het minder vlot. Waar de afgelopen jaren er telkens meer dan 10 procent studenten bij kwamen, bleef de stijging nu beperkt tot maar 3 procent.

Omdat in bepaalde streken er ziekenhuizen zijn die alle vacatures voor verplegers hebben ingevuld, is de perceptie ontstaan dat er geen nood meer zou zijn aan verplegers. Maar dat is helemaal niet zo, zegt zorgambassadeur Lon Holzer. "De komende jaren gaan er heel veel verpleegkundigen op pensioen en die moeten allemaal vervangen worden want de bevolking in Vlaanderen wordt alsmaar ouder. Wegens die vergrijzing zullen we ook de volgende jaren nog heel veel verpleegkundigen nodig hebben."

Strengere voorwaarden voor VDAB-opleiding

Daarom is het jammer, zegt Lon Holzer, dat de VDAB zijn voorwaarden voor een opleidingstraject verpleegkundige heeft verstrengd. Wie al een hoger diploma heeft, komt niet meer in aanmerking voor een financiële ondersteuning tijdens de opleiding die drie jaar duurt.

Ik begrijp wel de keuze van de VDAB, zegt Holzer, om vooral in lagergeschoolden te investeren of in mensen die hun huidige job wegens ziekte of handicap niet meer kunnen uitvoeren. "Maar daardoor hadden we vorig jaar dus 300 kandidaten minder." Het gaat om zogenoemde zij-instromers, mensen die al een job of een hoger diploma hebben maar zich willen omscholen tot verpleegkundige.

Nood aan hogeropgeleiden

Voor hen is het niet evident om de opleiding van 3 jaar te volgen zonder dat ze intussen een inkomen hebben. En nochtans zijn dergelijke profielen erg gegeerd, vertelt Holzer. "Bijvoorbeeld in de woonzorgcentra, daar dragen verpleegkundigen een heel zware verantwoordelijkheid. Omdat er vaak geen arts aanwezig is, zijn zij de ogen van de arts. Ze moeten alarm slaan als er iets mis is met een bejaarde. Maar ook voor de opleiding van toekomstige verpleegkundigen en voor leidinggevende functies zijn die hogergeschoolden echt wel nodig."

Oproep aan VDAB

Ook de hogescholen vinden het jammer dat ze op die manier goeie, gemotiveerde krachten verliezen, vertelt Holzer, want niet iedereen is geschikt voor de job. Daarom doet ze een oproep aan de VDAB: laten we onze goeie samenwerking verderzetten en in de toekomst niet enkel op basis van een diploma mensen naar de opleiding sturen, maar vooral geschikte kandidaten kiezen met een hart voor de zorg.

 

(Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2229901 - 05/02/2015)