Lancering van de Patient Health Viewer

Lancering van de Patient Health Viewer
Welke vaccinaties heb jij reeds allemaal gehad? En wordt het geen tijd voor een herhaling van sommige?

De meeste mensen moeten het antwoord op deze vraag de dag van vandaag schuldig blijven, wegens het ontbreken van een toegankelijk registratiesysteem. Daarom lanceert Vlaams Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen samen met de ziekenfondsen de Patient HealthViewer, een computertoepassing waarmee ze een overzicht krijgen van hun vaccinaties.

Hoe werkt het?

Via de Patient HealthViewer kan je vanaf nu een overzicht opvragen van al je vaccinaties. Zowel de datum, naam, als dosis van de vaccinatie staan vermeld in deze tool. Al je vaccinaties is echter relatief: enkel de vaccinaties die ook effectief geregistreerd werden door de huisarts in Vaccinet, de vaccinatiedatabank, zijn te traceren. Dit bestaat sinds 1999, en vandaag de dag wordt alles ook reeds geregistreerd door 3 op de 4 huisartsen. Sinds begin dit jaar zijn vaccinatoren verplicht om vaccinaties die de Vlaamse overheid gratis aanbiedt, te registreren in Vaccinet.

Waar vind ik het?

Het nieuwe systeem maakt gebruik van de gegevens in Vitalink, het digitale platform van de Vlaamse overheid waar zorgverleners zorg- en welzijnsgegevens veilig kunnen delen. Op dit moment gaat het al om meer dan 14 miljoen vaccinatiegegevens van zo’n 2 miljoen Vlamingen. Om toegang te krijgen tot de Patient HealthViewer, kan de patiënt inloggen met zijn e-ID via de website van zijn of haar ziekenfonds.