Lancering van Clinicoders in UZA

Lancering van Clinicoders in UZA
Computerclub CoderDojo Belgium lanceert educatief project ‘CliniCoders’ in primeur in Kinderziekenhuis UZA, met steun van X-Care.

Spelenderwijs alles over websites, apps, games en software ontdekken, dat is het opzet van computerclub CoderDojo. In hun nieuwe project “CliniCoders” zullen jongeren van CoderDojo hun langdurig zieke leeftijdsgenoten laten kennismaken met o.a. programmeren en robotica in het ziekenhuis. Het nieuwe initiatief wordt op woensdag 24 februari voor de tweede keer in België uitgerold in het Koningin Mathilde Moeder- en kindcentrum in Edegem, met de steun van X-Care.

CoderDojo: spelenderwijs programmeren

De organisatie CoderDojo Belgium maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van computerclubs die gratis workshops organiseren, voor en door kinderen en jongeren. Zij leren er onder begeleiding websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen en maken kennis met technologie zoals robots en domotica.

CliniCoders: programmeren in het ziekenhuis

Met de steun van X-Care lanceert CoderDojo op 24 februari zijn nieuwe initiatief ‘CliniCoders’ in het Koningin Mathilde Kinderziekenhuis van het UZA. Hiermee wordt Coderdojo naar het ziekenhuis gebracht bij (langdurig) zieke kinderen. De tieners van CoderDojo (de ‘Coders’) zullen uitleg geven tijdens een workshop (‘Dojo’) aan patiënten van dezelfde leeftijd over de wonderlijke wereld van het programmeren. Zo leren ze onder andere hoe ze een robot kunnen programmeren.

Twee leefwerelden ontmoeten elkaar

De CliniDojo wordt geleid door een volwassene, maar het zijn de kinderen van Coderdojo’s uit de buurt die coachen. Zo worden er twee leefwerelden samen gebracht. Katrien Vandevelde, hoofdverpleegkundige kindergeneeskunde in het UZA, vertelt: “Onze patiënten zullen helemaal opleven tijdens deze educatieve workshop. De tieners zullen creatief nadenken en fantaseren over technologie die een meerwaarde kan betekenen voor kinderen die door een aandoening of ziekte geen normaal leven kunnen leiden.”

Uitrollen in kinderziekenhuizen

Met de steun van X-Care, een HR-dienstverlener binnen de zorgsector, werd CliniCoders eind 2015 succesvol gelanceerd in het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth Gent. De workshop in het UZA is voor Rudi Maelbrancke van CoderDojo Belgium de tweede  keer dat ze een programmeersessie organiseren in een ziekenhuis voor langdurig zieke kinderen tussen 7 en 18 jaar. “We hopen dat we Clinicoders in de toekomst kunnen uitrollen in andere kinderziekenhuizen in België. Door het volgen van onze workshop ontsnappen de zieke kinderen even aan de beslommeringen van het ziekenhuis en leren ze spelenderwijs alles over websites, apps, games en software.”